2024 - 2025
Energiruden.dk
Teknologien bag energiruder
I takt med at energibesparelser og miljøhensyn fylder mere, stiger interessen for energiruder. Det er vinduesglas der er designet til at mindske varmetabet i bygninger, hvilket gør dem til en af de mest effektive måder at reducere energiforbruget på. Energiruder udnytter moderne teknologi til at skabe en optimal isolering og kan dermed holde på varmen om vinteren og afskærme mod overophedning om sommeren. I denne artikel forklarer vi, hvordan energiruder fungerer, og hvilke teknologier der ligger bag deres effektivitet.
Skrevet
29/10-2024
Lag-på-lag-princippet
De fleste energiruder består af to eller tre lag glas, også kendt som henholdsvis termoruder og trelagsvinduer. Mellem disse glaslag er der en gasfyldt barriere, der typisk består af argon eller krypton, hvor der i ordinære termoruder kun er luft i mellemrummet. Disse gasser er udvalgt, fordi de er dårlige varmeledere sammenlignet med luft, hvilket gør dem yderst effektive til at forhindre varmeoverførsel. Lag-på-lag-princippet med gasser fungerer som en varmeblokade og gør det sværere for kulden at trænge ind og varmen at slippe ud.
Energibelægning – en usynlig barriere
En af de vigtigste komponenter i energiglas er den specielle energibelægning, også kaldet en lavemissionsbelægning (Low-E-belægning). Denne belægning er påført indersiden af et af glaslagene og består af et meget tyndt, næsten usynligt lag af metal, ofte sølv. Low-E-belægningen fungerer som en varmereflekterende barriere, der sender varmestråler fra solens lys ind i rummet og holder varmen inde om vinteren. Belægningen reducerer altså både varmetabet og behovet for opvarmning, hvilket sparer energi.
Gasfyldningens rolle
I energiruder erstatter man luften mellem glaslagene med gasser som argon, krypton eller xenon. Disse gasser er langt mindre ledende end luft og forbedrer derfor ruderne isoleringsevne. Argon er det mest almindelige valg, fordi det har en god isoleringsevne og samtidig er relativt billigt. Krypton og xenon bruges typisk i ruder med meget smalle afstande mellem glassene, da de har endnu lavere varmeledningsevne, men de er også dyrere.
Varmekant – færre kuldebroer
Udover selve glasset er kantprofilen mellem glassene vigtig for rudens isoleringsevne. Ved energiruder anvendes en “varmekant,” som er en termisk optimeret afstandsprofil. I stedet for de gamle aluminiumskanter anvender man i dag materialer som rustfrit stål eller plast. Disse materialer skaber mindre kuldebroer langs vinduets kant, hvor varmen tidligere lettere kunne slippe ud. En varmekant reducerer dermed varmetabet yderligere og mindsker risikoen for kondens langs kanterne.
En kombination af komfort og energibesparelse
Den avancerede teknologi bag energiruder gør dem til en effektiv løsning for dem, der ønsker at forbedre både indeklima og energieffektivitet i deres hjem. Med energiglas kan man opnå en jævnere temperatur og slippe for træk, samtidig med at man sparer penge på varmeregningen. Energiruder giver altså ikke kun økonomiske fordele, men også et højere komfortniveau i hjemmet.
Energiruden.dk
Fremtiden med energiruder
Med den stigende efterspørgsel efter grønne løsninger og energibesparelser vil teknologien bag energiglas sandsynligvis fortsætte med at udvikle sig. Innovationer som endnu tyndere og mere effektive belægninger, samt nye gasblandinger, vil kunne gøre fremtidens energiruder endnu mere effektive. Energioptimerede vinduer spiller en vigtig rolle i kampen mod klimaforandringer og er en oplagt investering for dem, der ønsker at fremtidssikre deres hjem.
Skrevet
29/10-2024
Vil du gerne ringes op?
Få fat på en konsulent og få mere afvide om hvad energiruder kan gøre for netop din bolig eller erhverv!
2024 - En del af A.P. SOLUTIONS